@article{oai:obihiro.repo.nii.ac.jp:00004784, author = {齊藤, 朋子 and 宮川, 繭子}, journal = {帯広畜産大学学術研究報告}, month = {}, note = {application/pdf, 帯広畜産大学の畜産フィールド科学センター(FSC)において、 主に大学公認サークルである「うしぶ。」の部員が搾乳作業で重要な役割を果たしている。毎年サークルに入部を希望する1年生は、 搾乳経験が浅いことが多い。そのため、 1年生と上級生の間には、 搾乳経験に大きな差がある。搾乳経験の差は、 搾乳作業や生産される乳量に影響を与える可能性がある。本研究は、 ラクトコーダーを用いて、1年生と上級生のそれぞれの搾乳の特徴を示すこと、 ならびに1年生と上級生を比較することで搾乳経験の差が搾乳作業に与える影響を明らかにすることを目的とした。実験は、2016年7月から9月に、 帯広畜産大学FSCの搾乳パーラーで行った。部員を、上級生10名と1年生12名に分け、測定データ数が上級生と1年生で同数になるように測定日を設定した。搾乳時には、ラクトコーダーによる計測と、計測対象となったウシとそのウシの搾乳者の、目視による行動観察とビデオ撮影を行った。正常に計測されたのべ108頭の搾乳データを利用した。ラクトコーダーによる判定と、ラクトコーダーから得られた乳流曲線と、行動観察の記録から、得られた搾乳データを正常、バイモダリティ、バイモダリティ疑いあり、ライナースリップ、再搾乳の5種類に分類した。正常以外の搾乳は上級生と1年生の両方で発生しており、正常な搾乳は上級生において割合が高かった。平均総乳量(kg)には1年生と上級生と有意な差がみられなかったことから、生産量という点からでは、1年生は上級生と差はなかったことが明らかとなった。しかし、搾乳前作業を4つに分け、プレディッピング、前搾り、乳頭洗浄、ユニット装着の平均時間(秒)を上級生と1年生で比較した場合、搾乳前作業にかかった時間では、すべての項目で1年生が上級生に比較して有意に(P<0.05)長かった。, At the Field Center of Animal Science and Agriculture (FSC) of Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine, members of the university-approved circle "Ushibu" play an important role in milking work. First-grade students who wish to join the circle every year often have little experience in milking. Therefore, there is a big difference in milking experience between first graders and seniors. Differences in milking experience can affect milking operations and milk production. This study uses a lactocoder to show the characteristics of milking operations in first and senior graders and to clarify the effect of differences in milking experience on milking work. The experiment was conducted from July to September 2016 at the milking parlor at FSC of Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine. The members were divided into 10 senior students and 12 first graders, and measurements were taken so that the number of measurement data was the same for senior students and first graders. At the time of milking, the cow’s milk flow was measured by the lactocoders and the students were visually observed and recorded. Data of a total of 108 cows measured correctly was used. The milking data obtained was classified into 5 types of normal, bimodality, suspected bimodality, liner slip, re-milking. The classification was made from 4 point of view (the measured data by the lactocoder, the milk flow curve obtained from the lactocoder, and the record of behavioral observation). Non-normal milking occurred in both senior and first graders, with normal milking was predominant in seniors. Since there was no significant difference in the average total milk yield (kg) between the first graders and the senior students, it was clear that the first graders were not different from the senior students in terms of production volume. However, the time was significantly longer in the first grade than in the senior grade (P <0.05) when the pre-milking work was divided into four, and the average time (seconds) for pre-dipping, pre-milking, nipple cleansing, and unit attaching and compared between senior and first grade students.}, pages = {40--47}, title = {ラクトコーダーを利用した帯広畜産大学における搾乳経験者と 初心者の搾乳作業の特徴の比較}, volume = {42}, year = {2021} }