@article{oai:obihiro.repo.nii.ac.jp:00004702, author = {Kubota, Satoko and 窪田, さと子 and 古山, 由実佳 and Kono, Hiroichi and 耕野, 拓一}, journal = {帯広畜産大学学術研究報告}, month = {}, note = {application/pdf, 2012年頃からクラフトビールは再び注目を集めるようになってきているが、主原料である二条大麦は、その多くを輸入しているため国内における原料生産段階の議論が不十分である。本研究では、十勝産ビール用二条大麦を使用しているローカルブランドのクラフトビールに焦点を当て、二条大麦の生産と取引状況を整理することにより現状の把握と今後の展望を議論することを目的とした。S生産グループおよびT生産グループ、さらにそれぞれのグループと取引しているN社およびO社への対面調査の結果、二条大麦の生産は秋まき小麦の作業時期と重ならないこと、機械の兼用が可能なことから利点がある一方で、採種農家では大手ビール会社との契約栽培が主流となっており、一般の生産農家が種子を安定的に確保することは困難であることが明らかとなった。また、最適な栽培技術が一般化されていないことから、収量確保や発芽率の維持に影響が出ていることが指摘された。これらの課題に対しては、生産グループとしての機能を高め、公的機関や他地域の生産農家と連携を図ることが求められる。さらに、原料生産地に精麦施設がないことで、クラフトビール製造費用が増大し、結果的に二条大麦の取引価格が低設定にならざるを得ないことが推察された。精麦施設の建設は、ビールの付加価値の向上につながり、費用低減や差別化されたクラフトビールの魅力によって、作付けの需要も喚起されると考える。, Craft beer production in Japan has gained renewed attention since 2012. One of the main raw materials is tworowed barley; however, most of it is imported. Therefore, there has not been much discussion on production of tworowed barley in Japan. The purpose of this study was to discuss the present and future situations concerning production and trade of two-rowed barley in the Tokachi region of Hokkaido, Japan, focusing on local brands of craft beer. Face-to-face surveys were conducted with one farmer in each of the two contract farming production groups (S and T), as well as two companies (N and O) that contracted with them, respectively. We found that barley production would not overlap the work period for winter wheat, and it allows for combined use of farming equipment. However, farmers in this study who want to grow two-rowed barley for craft beer companies had difficulty getting seeds, because most seed farmers had contracts with major brewers. Additionally, because optimum production techniques were not standardized for S and T group farmers, yield and germination rate were adversely affected. These factors necessitate functional improvement of production groups, as well as cooperation with public institutions (agricultural cooperatives and research organizations) and production farmers of other areas. Moreover, without a barley processing facility in the Tokachi area, processing costs are high, thereby forcing O company to pay a low trading price to T group. Construction of a local barley facility will decrease processing costs and increase the value of craft beer, and demand for more farm acreage for craft beer makers will be stimulated.}, pages = {6--14}, title = {十勝におけるクラフトビール向け二条大麦生産の現況}, volume = {41}, year = {2020} }