@techreport{oai:obihiro.repo.nii.ac.jp:00003044, author = {Takahashi, Junichi and 高橋, 潤一}, month = {2018-01-30}, note = {20111198, 帯広畜産大学, 本研究は畜産に起因する温室効果ガスの制御と利用に関する技術開発を目的とし、農畜産系温室効果ガスとしてメタンと亜酸化窒素に焦点を絞り、発酵ガス解析とルーメンフローラ解析により反芻家畜から発生する温室効果ガスに対して天然素材を材料としたプレバイオティクス及びプレバイオティクスを応用した有効かつ安全な制御技術を開発し、制御法インベントリーの構築を行った。, To develop a technology for the mitigation and utilization of greenhouse gases which are methane and nitrous oxide attributed to animal agriculture, in vitro rumen fermentation trials using in vitro continuous incubation system and analyses of rumen micro flora ecosystem including methanogens using PCR method were conducted. In consequence, some prebiotics and probiotics were nominated for the inventory of natural manipulators to mitigate greenhouse gases from ruminant animals., 2008年度~2010年度科学研究費補助金基盤研究B研究成果報告書, application/pdf, 20380147}, title = {反芻動物における温室効果ガス抑制効果を有する天然素材インベントリー}, year = {} }