@article{oai:obihiro.repo.nii.ac.jp:00001840, author = {渡辺, 剛志 and 波川, 啓土 and 斉藤, 泉 and 高澤, 俊英}, journal = {帯広畜産大学学術研究報告, Research bulletin of Obihiro University}, month = {Aug}, note = {application/pdf, 低温性通性雪腐菌核病菌Sclerotinia trifoliorum の低温適応現象を解明するために, 5℃及び20℃で産生するポリガラクツロナーゼ(PGase) 活性の性質を調べた。S. trifoliorum のアルファルファ培地での培養は5℃では160日間(最適培養日数), 20℃では45日間(最適培養日数) 行った。5℃及び20℃培養粗抽出液のPGase 活性は, それぞれ30.8±0.4 U/mL (抽出体積462mL, Total activity 14 200U), 36.5±0.9 U/mL (抽出体積454mL, Total activity 16 600U) であり, 低温においてもPGase 産生量が著しく低下しないことがわかった。これら粗抽出液をBio-Gel P-6 DG ゲル濾過クロマトグラフィーによる脱塩操作後に, 5℃及び20℃培養脱塩画分のPGase 活性の性質を調べた。 温度依存性については, 最適温度は5℃及び20℃培養PGase 活性ともに50℃であり, 50℃での活性に対する各温度での相対活性によって両者を較べると, それらの曲線は両者でほぼ一致した。温度安定性については, 残存活性で比較すると, 5℃培養PGase 活性は15℃~35℃において僅かであるが20℃培養のものにくらべて不安定性を示した。一方, 45~55℃では若干の安定性を示した。pH 依存性については, 5℃培養PGase 活性の最適pH は4.5であり, 20℃培養は4.0であった。従って, これらの結果は5℃及び20℃培養によって産生された各々のPGase アイソザイムが異なることを示した。, In order to clarify cold adaptation phenomenon of the psychrotrophic facultative snow mold Sclerotinia trifoliorum, the properties of polygalacturonase (PGase) activity produced in 5℃-and 20℃-culture were examined in the crude extracts. S. trifoliorum was cultured in the alfalfa medium at 5℃ for 160 days and at 20℃ for 45 days. The PGase activities in the crude extracts of the 5℃- and 20℃-culture were 30.8±0.4 U/mL (Extracted volume, 462 mL; Total activity, 14 200 U), 36.5±0.9U/mL (Extracted volume, 454 mL; Total activity, 16 600 U), respectively. It was shown that PGase production did not remarkably decrease in the low-temperature environment. After desalting of these crude extracts by the Bio-Gel P-6 DG gel filtration chromatography, the properties of PGase activities of the 5℃-and 20℃-culture desalting fractions were examined. As to the temperature dependence, the optimum temperature for the enzyme reaction at pH 4.5 was 50℃ for both 5℃-and 20℃-culture. Both cultures were compared by the relative activity against the activity at 50℃, and both dependency-curves almost agreed within an experimental error. In the thermostability, compared with the 20℃-culture by remaining activity, the 5℃-culture PGase activity showed slightly more instability at 15℃-35℃, but a little more stability at 45℃-55℃. For the pH dependence, the optimum pH of 5℃-culture PGase activity was 4.5, and 20℃-culture was 4.0. Therefore, this fact shows that PGase isoenzymes produced by 5℃-and 20℃-culture were different from each other.}, pages = {15--21}, title = {低温性通性雪腐菌核病菌Sclerotinia trifoliorum のアルファルファ培養において産生されるポリガラクツロナーゼ活性}, volume = {25}, year = {2004} }