@article{oai:obihiro.repo.nii.ac.jp:00001758, author = {堀川, 実加 and Kojima, Michiyuki and 小嶋, 道之}, journal = {帯広畜産大学学術研究報告, Research bulletin of Obihiro University}, month = {Nov}, note = {application/pdf, ゴールデンベリーに含まれるイノシトールおよびビタミンEの含量は黄色や赤色ミニトマトのそれらよりも高かった。また、ゴールデンベリーのビタミンC含量は、赤色ミニトマトのそれよりも高く、還元力も高かった。ゴールデンベリー果実の登熟に従い、総クロロフィル量は減少したが、総カロテン、イノシトール、ビタミンEなど他の成分含量はすべて増加し、還元力や抗酸化活性も増大した。ゴールデンベリーの特徴的成分であるイノシトール量およびビタミンE量と果実のa*値(赤味度)との間には、高い正の相関が認められた。これらの結果は、ゴールデンベリー果実のa*値は、登熟過程におけるこれらの成分量を推測する指標になることを示唆している。, The content of inositol and vitamin E included in Golden berry was higher than them of yellow and red mini-tomato. Also, vitamin C content and reduction activity of Golden berry were higher than that of red mini tomato. Quantity of total chlorophyll decreased Golden berry as ripening up, however other ingredient contents such as total carotene, inositol, vitamin E, reduction activity and antioxidant activity increased. Multiple correlation between inositol and a* values (redness), also vitamin E and a* values show high positive correlation. Thus, a* values of Golden berry becomes the index to suppose ingredient amount of inositol and vitamin E which are the characteristic ingredients in the ripening process.}, pages = {1--9}, title = {ゴールデンベリーの機能性成分含量および抗酸化活性}, volume = {34}, year = {2013} }