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アイテム
放牧牛の乳中脂肪酸組成の変動要因の解明
https://obihiro.repo.nii.ac.jp/records/3010
https://obihiro.repo.nii.ac.jp/records/30100cddf773-c015-4e36-bda4-d9683fa35ba8
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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H18hanada.pdf (4.8 MB)
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Item type | 報告書 / Research Paper(1) | |||||
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公開日 | 2007-02-23 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 放牧牛の乳中脂肪酸組成の変動要因の解明 | |||||
言語 | ja | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
その他(別言語等)の研究課題名 | ||||||
その他のタイトル | Factors affecting fatty acids composition in milk of grazing cows | |||||
言語 | en | |||||
研究代表者 |
花田, 正明
× 花田, 正明 |
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研究課題番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 16580218 | |||||
研究代表者番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 70250537 | |||||
研究機関 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 帯広畜産大学 | |||||
助成元 | ||||||
言語 | ja | |||||
値 | 科学研究費助成事業 | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 放牧飼養させた乳牛の乳中脂肪酸組成に及ぼす影響を、抗ガン作用を有する機能性を有する共役リノール酸(CLA)を中心に検討した。 試験1では泌乳牛を昼夜放牧もしくは制限(昼間)放牧させている牛群と混合飼料(TMR)のみを給与した非放牧条件で飼養された牛群において、給与飼料(牧草・混合飼料)および乳中の脂肪酸組成を4月から12月まで調べた。その結果、放牧期間中(5月から10月)の乳中のCLA割合は昼夜放牧>制限放牧>TMRの順になり、放牧飼養させることによりCLA割合が増加することが確認できた。牧草の脂肪酸組成や脂質含量の季節変動が少なかったことや、放牧への依存割合が高まるに連れて乳中のCLA割合が高まったことから、放牧期間における乳中のCLAの変動割合は、牧草摂取量、特にαリノレン酸の摂取量と関連が高いと推察された。 試験2では放牧および非放牧条件で乳牛を飼養し、乳中のCLAの合成原料となるαリノレン酸とリノール酸の摂取量と乳中の.CLA割合との関係を検討した。その結果、αリノレン酸の摂取量と乳中のCLA割合との間に正の相関が認められ、放牧飼養時にみられる乳中のCLA割合の増加は、αリノレン酸の摂取量の増加により乳腺へのバクセン酸供給量が増加によるものと推察された。 試験3では、放牧飼養時における十二指腸内容物の脂肪酸組成を調べた。その結果、十二指腸へのバクセン酸移行量はCLA移行量の10倍近くあり、放牧飼養時における乳中のCLA割合の増加は主としてバクセン酸供給量の増加によるものと判断された。 さらに試験4では乳に含まれるCLA酸が乳製品に移行するか否かを検討するため、放牧飼養させた乳牛の乳を用いてチーズを製造した。その結果、乳中のCLA割合とチーズ中の共役リノール酸割合との間には直線的な関係が認められ(r=0.86,P<0.01)、CLA割合の高い乳原料を使用することによりCLA割合の高いチーズを製造できることが示された。 |
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言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Four trials were conducted to investigate the factors affecting fatty acids composition, especially focused on CLA (conjugated linoleic acid), in milk of grazing cows. In experiment 1,fatty acids composition in milk collected from whole day grazing dairy farms (WG), time restricted grazing farms (TG) and non grazing farms (NG) were measured from April to December. The cows in WG and TG were grazed on temperate pasture from May to October. The cows in NG were offered total mixed ration throughout the season. Across the grazing season, proportions of CLA to total fatty acids in milk of WG,TG and NG were 1.4,0.9 and 0.4 mol%, respectively. In experiment 2,six milking cows were kept under grazing and non-grazing condition to investigate the effect of linoleic and linolenic acids intake on the CLA content in the milk. These results suggested that the increase of CLA in milk under grazing condition was due to the increase of vaccenic acid supply, which was synthesized form linolenic and linoleic acids in the rumen, to mammary gland In experiment 3,three steers were offered fresh herbage to investigate the fatty acid composition in duodenum digesta. The amount of vaccenic acid flow to the duodenum of steers fed fresh herbage was about ten times more than that of CLA flow, suggesting that the CLA in the milk of grazing cows are mainly synthesized from vaccenic. In experiment 4,cheeses were made from the milk of the grazing cows to test whether the CLA in milk could remain in the cheese. The proportion of CLA to total fatty acids in cheese increased linearly with increase of the proportion of CLA in milk, suggesting that it could be possible to make a cheese containing high level of CLA using the milk produced from grazing cows. |
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言語 | en | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 平成16年度~平成17年度科学研究費補助金(基盤研究(C))研究成果報告書 | |||||
言語 | ja | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |